• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Single og sexy? Lær at være mere intim med dig selv.

Single og sexy? Lær at være mere intim med dig selv.

I en tidligere artikel omkring stress, lovede jeg at skrive til dig som er single og som tror at intimitet kun er noget vi kan opnå med et andet menneske.

Relationer til andre mennesker er ret vigtige for os, vi er sociale af natur. Der bliver generelt lagt stor vægt på, at intimitet er noget vi deler med andre. Vi er intime fysisk, følelsesmæssigt og intellektuelt. Jo mere vi kan være tilstede med et andet menneske, jo dybere kan intimiteten blive.

Og for at kunne være fuldt tilstede med et andet menneske, skal vi først kunne være fuldt tilstede med os selv.  

Hvor dejligt det end er at være intim med én vi har nær, så vil jeg godt parkere det lidt på sidevejen i dag og bringe fokus på selv-intimitet. Selvom du er i et parforhold, er du meget velkommen til at læse videre, der er altid nyt at lære.

I Ordbog over det danske sprog lyder én af forklaringerne omkring intim sådan; som angår, hører til eller er udtryk for ens åndelige jeg, ens dybeste, inderste følelser, tanker.

Så er stemningen ligesom lagt.

Og allerede i den forklaring står det tydeligt frem, hvor vigtigt det er, at vi er intime med os selv. Vi må ind og mærke vores inderste kerne, vores åndelige jeg, hvor igennem vi er forbundet til hele universet.

At blive intim med sig selv er en løbende proces, ikke et endags projekt.

Vi kan styrke det igennem selvindsigt. En måde at blive mere intim med sig selv på, er at blive mere bevidst om sig selv. Virkelig mærke efter hvad der foregår i kroppen fysisk og følelsesmæssigt. Når vi bemærker (og vedkender os) vores følelser, giver vi dem en accept og en berettigelse, og det giver os mulighed for at vælge om vi vil reagerer på dem eller ej.

Lad os være ærlige – det er ikke altid lige hensigtsmæssige reaktioner vi får på vores følelser i øjeblikket, og alligevel er der altid en god grund til at de eksisterer. Ofte er vi kontrolleret af vores følelsesmæssige udbrud, fordi vi føler at det er andre der gør noget mod os. At forsøge at ignorere dem og holde dem nede, ser ikke umiddelbart ud til at være en holdbar løsning. Så lad os også i vores følelsesliv tænke grønt og bæredygtigt.

Første skridt er blot at observere vores følelser. Ofte er det svært at lægge mærke til dem i det de opstår, og vi er derfor et skridt bagud og ser dem i bakspejlet. Med tiden bliver det nemmere at gribe dem i nuet, så giv ikke op og forvent ikke perfektionisme af dig selv.

En del af vores rejse igennem livet, er netop at være med hvad er. Vær trofast, vedholdende og omsorgsfuld. Og begynd også at lægge mærke til hvad der ligger bag følelsen. Det kan sagtens være den umiddelbare situation trigger vrede, men der kan være en dybereliggende årsag til vreden. Som ikke en gang nødvendigvis er forbundet med den nuværende situation. Åh jeg ved det, det lyder så kompliceret!

Vores kære underbevidsthed kan holde fast på en masse ting fra tidligere begivenheder, og den måde vi fortolker nuet på, er altid farvet af tidligere hændelser. Ved at øge vores bevidsthed omkring vores følelsesmæssige reaktioner, kan vi gradvist ændre dem, til fordel for mere forståelse og tolerance.


Den måde vi relaterer til verden omkring os, er en refleksion af hvordan vi relaterer til os selv. Det er godt ikke at lade det køre på automatpilot.


Lone Lund Jørgensen har skrevet bogen ”Bliv ven med dine skyggesider”, som kan være en god hjælp til større selvindsigt og til at navigere sikkert igennem følelser, skygger og underbevidste reaktioner. Kender hende ikke personligt, men synes hun bringer budskabet om vores skyggesider, og hvordan vi kan lære at omfavne dem, frem på en meget inspirerende måde.

En anden form for selv-intimitet er af mere fysisk karakter.

Hvor vi går på opdagelse i og på vores egen fysiske krop.  Vær blid ved dig selv og gå efter at spænde af, og hvis du ønsker, at vække dine erotiske energier. Lad dog være med at begrænse din berøring, eller blive målrettet, udforsk hele din krop.

At berøre os selv med accept, omsorg og nærvær fører med tiden til en følelse af at høre hjemme i os selv og øger vores selvkærlighed og selvrespekt. At gå på opdagelse, er at være åben i nuet, uden forudfattede meninger om det vi møder. Og uden at kræve noget af vores krop. Tillade os selv at mærke hvad der kommer op. Den ene dag er det måske en følelse af svigt, den anden dag lækker nydelse. Altid med taknemlighed i hjertet og sympati for os selv. Acceptér alt hvad du mærker - jeg ved det, det kan være lettere sagt end gjort. Lad dine tanker glide forbi som skyer på himlen, hæft dig ikke ved dem og lyt ikke til den lille kritiske stemme i hovedet, som måske kommenterer på hvad dine hænder sanser. Hænderne er forbundet med hjertet og du kan sende kærlighed igennem dem til alle dele af din krop, specielt dem som du typisk tager afstand fra.

Det er min erfaring at jo mere indsigt vi får, des mere giver livet, med alle de oplevelser vi møder, mening og vi lever livet mere fuldt og helt. Spirituel vækst er at mærke vores midlertidige begrænsninger, og hele tiden arbejde på at bryde ud af vores komfortzone, så vi kontinuerligt udvider det, der definerer os. Vil dog gerne pointere, at det ikke betyder at vi skal gøre noget, som bare slet ikke føles rigtigt for os, uanset hvad andre mener om "hvor godt det ville være for vores spirituelle udvikling". Når vi bliver helt stille, kan vi bedre lytte til og følge sjælens sagte kalden. Hvad siger den til dig?

Nyd dit eventyrlige selv,

Majbrit


En god øvelse til afspænding og indre forbindelse er Shavasana, som traditionelt bruges som den sidste asana (øvelse) i yoga, til at lade effekterne af yogaen lagre sig på et dybere plan.

Læg dig komfortabelt på ryggen, med armene ud fra kroppen og benene spredt. Mærk at du ”falder” tilbage, ind i dig selv, rygraden afspændt. Bliv opmærksom på dit åndedræt, uden at ændre det. Scan nu din krop for spændinger. Hver gang du støder på en spænding, giver du bevidst slip i den. Hvis det føles svært, så prøv ganske minimalt at bevæge området lidt. Start evt med tæerne på den ene fod, så foden, anklen, underbenet, knæet, låret, inderlåret, lysken. 

Herefter går du til det modsatte ben og gør det samme. Så hofterne, balderne, bækkenbunden, penis/vagina, maven, solar plexus, brystet, skuldrene. Den ene armhule, overarm, albue, underarm, håndled, hånd og fingre, dernæst den anden side. Halsen, kæben, læberne, omkring kindben, øjne, panden, toppen af hovedet, baghovedet, ørerne, nakken, skulderbladene, rygsøjlen og lænden.

Mærk den summen af liv som kroppen besidder. Partikler i energetisk sværm. Levende kærlighed. Når du er nået hele kroppen igennem, så lig et par minutter og nyd den følelse af total afspænding og total forbundethed. Begynd så at bevæge tæer og fingre let og lad bevægelsen sprede sig til ben og arme, stræk dig og rul om på den ene side, inden du langsomt, og med bevidsthed, sætter dig op.

Vil du fra hovedet og ned i kroppen, så du kan få mere nærvær og intimitet i dit liv?